Tätning mot vatten och fukt i grundmuren

Tätning mot vatten och fukt i grundmuren

Tätning av grundmur utvändigt/Hey'di K11

Om det byggs med källare eller om man ska byta dränering runt huset vill man ha en tät källarvägg så att fukt inte kommer in genom väggarna. Hey'di K11 är en vattentät slamma som appliceras direkt på väggen innan isolering eller fuktskyddsmatta/plast läggs på innan återfyllning. Hey'di K11 låter väggen andas och tätar mot vatteninträngning och tillsammans med dräneringen hjälper den till även de dagar då det faller extra mycket nederbörd.

Hey'di K11 används oftast under jord, ovan jord används istället ofta Hey'di Dekorputs som ytbehandling. Hey'di K11 läggs direkt på den gjutna väggen eller lättklinkerblock (Leca), du behöver inte putsa först. Väggen måste vara helt rengjord från smuts och andra föroreningar. Stora skador och sprickor repareras först med Hey'di Stormuring innan man slammar.

Väggen ska endast förfuktas med vatten före applicering, väggen ska mörkna av fukten men utan att det bildas en vattenhinna.
Väggen ska också fuktas mellan strykningarna.

På vägg under marken rekommenderas minst 3 hela flödiga strykningar, åtgången blir då ca. 3 kg/m2 totalt.

 

Hey'di K11 appliceras enklast med en målarborste med naturliga borst. En del borstar med naturborst har en blekgul färg på borsten och känns lite klibbig vid beröring, dessa absorberar produkterna lätt och är trevlig att arbeta med.

Borsten ska fuktas med vatten före användning och rengörs emellanåt.

Vattencisterner/brunnar

Många har vattencisterner eller brunnar som inte är helt täta.

Hey'di K11 är godkänd för användning till brunnar för dricksvatten och kan användas för tätning av brunnar och vattencisterner i mur/betong. Töm brunnen/cisternen på vatten och rengör väl. Skador och sprickor repareras med Hey'di Stormuring innan applicering av Hey'di K11. Sprickor mejslas upp till en V-form innan reparation för att ge god vidhäftning till Hey'di Stormuring.

Väggarna får endast fuktas med vatten före applicering, väggen ska färgas mörk av fukten utan att det bildas en vattenhinna. Man ska också fukta mellan strykningarna. Där det ska fyllas på med vatten igen rekommenderas 4 flödiga strykningar, åtgången blir då ca. 4 kg/m2 totalt.

Hey'di K11 appliceras enklast med en pensel/målarborste med naturliga borst. Penseln/borsten ska fuktas med vatten före användning och rengöras emellanåt.

 

Läs också